Przejdź do głównej zawartości

Kuchnia japońsko śródziemnomorska

Pałeczki od Moniki ;)
Hiszpania poza dużą ilością ciepła słonecznego dysponuje innymi charakterystycznymi cechami. Wino w cenie wody, piwo dostępne co parę kroków, dobra wołowina, owoce morza a wśród nich duży wybór ryb.

Dorada jest moim numerem jeden w Hiszpanii. Doskonała z patelni, piekarnika czy też z grilla. Numerem dwa tuńczyk doskonały na surowo, w postaci steków (tu akurat czerwony tuńczyk rządzi, jest jak wołowina), macerowany w oleju i w ogóle pod każdą postacią. Numerem 3 jest łosoś, zapewne ten zły, ten norweski ale niewątpliwie smaczny.

I to ten trzeci zawodnik staje do zawodów, dając z siebie wszystko, pozwalając się pokroić na plasterki aby osiągnąć sukces kulinarny domowego sushi.

Sushi jest coraz bardziej modne. Niebawem można liczyć, że więcej będzie knajp sushi niż drzewiej bywało barów mlecznych. W większości sytuacji możemy liczyć na dużo sosu sojowego i tartej rzepy, potem na ryż, paluszki krabowe i na końcu cieniuśko krojone ryby.

Nie mogę się zgodzić z tezą, głoszoną przez jedną z instruktorek sushi, jakoby najważniejszy w sushi był RYŻ. Ryż jest fajny, można z niego zrobić paellę, risotto, można dorzucić do zupy mlecznej, do pomidorowej. Można nawet zmniejszyć zawartość mięsa w gołąbkach.
W sushi to jedynie dodatek, bo moim zdaniem sushi to ryby. Świerze, surowe ryby i żadne bum cyk, cyk tego nie zmieni.
To, że jest to tradycyjna potrawa biednych rybaków japońskich nie zmienia faktu, że ryż można redukować. Ma swoje zaszczytne miejsce przy kręceniu maków (nie wiem, czy to słowo już się normalnie odmienia, jak kiedyś radio, studio teraz maki może być jedyną słuszną formą).

Bez lęku bawcie się w kręcenie maków i jedzenie samej ryby, szczególnie w Hiszpanii. Zwykle używamy tu dwóch rodzajów ryby i nam starcza: łosoś i tuńczyk. Trochę szkoda, że ryba maślana nie jest łatwo dostępna w sprzedaży. No ale cóż.

Do skręcenia maka, trzeba matę, prasowane algi w postaci kwadratowych, zielono czarnych arkuszy, trochę klejącego się ryżu i wyobraźni. Paluszki krabowe, ogórek, twarożek, szczypior, chrzan, ryby pokrojone w paski, kiwi i nie tylko. Wszystko można wepchnąć do środka czarnego pytonga.

Pytonga trzeba pokroić w kawałki i podawać tak jak w restauracji. Sos sojowy, imbir w zalewie i wasabi są niezbędne tak jak pałeczki.

Dobra rada przy kręceniu, posmarujcie na początku kręcenia, jeden bok, tak ze 2-3 cm od krawędzi. Algi zmiękną w trakcie rozkładania farszu i będzie łatwiej skleić je w czarno zielony wałek.

Nikt nie może odebrać ludziom prawa do gotowania. Próbując samemu coś zrobić zaczynamy bardziej świadomie cieszyć się z roboty kucharza w knajpie lub zaczynamy widzieć, że walą nas jakością po rogach.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

O Smoleńsku pisze doświadczony pilot - warto przeczytać

Przeczytałem na FB a nie chciałbym, aby ten wartościowy tekst autorstwa Pana Jerzego Grzędzielskiego gdzieś zaginął Doczekałem się pięknej, wolnej Polski. Nie chcę jej stracić, o katastrofie smoleńskiej mam prawo mówić. Poświęciłem lotnictwu niemal 50 lat, z czego jako kapitan w liniach lotniczych ponad 30. Przewiozłem bezpiecznie miliony pasażerów od Alaski po Australię, od Tokio i wyspę Guam na środku Pacyfiku po Amerykę Północną i Południową. W cywilizowanym świecie do kokpitu samolotu wiozącego VIP-ów nikt nie ma wstępu. Dam przykład: w 2013 roku pani kanclerz Merkel leciała ze swą świtą do Indii. Samolotu nie wpuszczono w przestrzeń powietrzną Iranu. Kapitan prawie dwie godziny krążył po stronie tureckiej, po uzyskaniu zgody poleciał dalej. Pani kanclerz dowiedziała się o tym siedem godzin po wylądowaniu. Proszę sobie wyobrazić naszą polityczną gawiedź. Pewnie kapitana wyrzucono by za burtę, a politycy sami wiedzieliby najlepiej co robić.

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi ...

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.