Przejdź do głównej zawartości

Mądrym być nie głupim

Któż nie chciałby być mądrym. A przynajmniej postrzeganym jako mądry. Z drobnymi wyjątkami, tych którzy lubią chować się za maską głupoty aby leniwie uniknąć koncertu pytań i życzeń - chyba każdy.

Dobrze jest milczeć, bo gdy się odezwiemy czar mądrości może prysnąć.
Bardzo dobrze jest ugryźć się w język, gdy chcemy kogoś ocenić przed nim samym lub, co gorsza, za jego plecami. W tym bowiem momencie, świadczymy o sobie a nie tejże osobie.

Komentarz dużo bardziej świadczy o komentującym niż komentowanym. Ocena dużo bardziej świadczy o oceniającym niż ocenianym.

Mądry człowiek, według mojego mniemania, nie jest skory do wystawiania personalnych ocen. Ponieważ jest mądry, dostrzega wiele mechanizmów działających wokół niego. Ludzie są w ciągłym procesie przemian. Czasem możemy odnieść wrażenie, że niektórych te mechanizmy nie dotyczą, ale może to być powodowane spowolnieniem lub niedokładnemu przyjrzeniu się komuś.
Zasada dziesięciu wdechów, po której zazwyczaj przechodzi energia wewnętrznego impulsu emocji, pomaga w wyważeniu poglądów.

Jeśli ktoś energicznie wyraża opinię o innej osobie, o grupie osób, o masie osób że są głupi warto się zastanowić, co może nim kierować. Dlaczego potrzebuje mieć wokół siebie tak głupawe tło, czemuż chce błyszczeć swoją odrębnością i zaznaczać górowanie intelektualne (często też moralne) nad innymi.

Może to być pustka trawiąca wnętrze. Pustka wzmacniająca głośność dzwonu, który w środku jest próżny. Ten ból ma też swoje przyczyny, ważniejsze czasem niż ich efekt. Efekt jest zwyczajnie uciążliwy, głośny, marudny i mądraliński. Przyczyna jest zewnętrzna i jest godna nakierowania na nią uwagi.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi ...

motoryzacja: kasowanie inspekcji Vito 2 115

interesują nas dwa lewe przyciski M i 0 To będzie naprawdę krótka rada. Zmieniając olej w swoim Vito 115 z 2009 stanąłem przed problemem kasowania inspekcji olejowej. Tzn. wyzerowania licznika, który cyka do kolejnej zmiany oleju. Bardzo wygodna pomoc dla kierowcy. Nie muszę zaglądać pod maskę i patrzeć, co jest napisane na wiszącej na silniku tekturce. Mogę sobie jednym przyciskiem odczytać ile zostało kilometrów do wymiany oleju. Dodatkowo, jeśli już zbliża się czas wymiany komputer sygnałem dźwiękowym przypomina się. Tyle, że olej zmieniłem a komputer przy każdym włączeniu przypominał, że czas minął. Na forach internetowych, na zasadzie ctrl C, ctrl V są takie same rady. Włącz zapłon, naciśnij dwa razy przycisk z lewej strony M, wyłącz zapłon, naciśnij i trzymaj oraz włącz zapłon. Już mnie od tego palec bolał aż wreszcie znalazłem prawidłową kombinację dla mojego Vitka. Aby skasować inspekcję, czyli ustawić na kolejne 30 tysięcy km trzeba zrobić tak: 1.zapłon...

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.