Przejdź do głównej zawartości

Zebrane informacje o skokach tandemowych

Pierwszy e-book Planowałem to i planowałem. Miał być e-book o żywieniu i treningu, i jest. Ale nie do końca poskładany. Na razie więc, nie liczy się. Dokończę go niebawem. Dzisiaj zaś skończyłem niewielką publikację dotyczącą skoków tandemowych.

Od dawna uważam, że bardzo mizerny dostęp do wiedzy o skokach w języku polskim może mieć wpływ na jakość obsługi klientów a nawet na bezpieczeństwo. Moim zdaniem dobrze jest wiedzieć na czym polega skok tandemowy, jak powstały systemy tandemowe, jakie kwalifikacje muszą mieć tandempiloci itp.

53 strony formatu A5 z tym, co dobrze wiedzieć przed swoim pierwszym skokiem. Na razie w formacie PDF ale już niebawem EPUB.

Zawiesiłem to wszystko na tandemy.pl, które stopniowo przebudowuję do formy obiektywnego portalu informacyjnego. Tak, aby każdy tandempilot mógł mieć swoją, bezpłatną wizytówkę. Aby każdy, potencjalnie zainteresowany skokiem, mógł się skontaktować z tandempilotami z całej Polski. E-book wkomponuje się więc w nową formułę tandemy.pl

Myślę, że w ciągu kilku dni będę mógł uruchomić jakąś wtyczkę do płatności on-line ale już dzisiaj można zamówić tradycyjną drogą mailową.

Szczegóły można znaleźć na tandemy.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi

O Smoleńsku pisze doświadczony pilot - warto przeczytać

Przeczytałem na FB a nie chciałbym, aby ten wartościowy tekst autorstwa Pana Jerzego Grzędzielskiego gdzieś zaginął Doczekałem się pięknej, wolnej Polski. Nie chcę jej stracić, o katastrofie smoleńskiej mam prawo mówić. Poświęciłem lotnictwu niemal 50 lat, z czego jako kapitan w liniach lotniczych ponad 30. Przewiozłem bezpiecznie miliony pasażerów od Alaski po Australię, od Tokio i wyspę Guam na środku Pacyfiku po Amerykę Północną i Południową. W cywilizowanym świecie do kokpitu samolotu wiozącego VIP-ów nikt nie ma wstępu. Dam przykład: w 2013 roku pani kanclerz Merkel leciała ze swą świtą do Indii. Samolotu nie wpuszczono w przestrzeń powietrzną Iranu. Kapitan prawie dwie godziny krążył po stronie tureckiej, po uzyskaniu zgody poleciał dalej. Pani kanclerz dowiedziała się o tym siedem godzin po wylądowaniu. Proszę sobie wyobrazić naszą polityczną gawiedź. Pewnie kapitana wyrzucono by za burtę, a politycy sami wiedzieliby najlepiej co robić.