Przejdź do głównej zawartości

Monsanto - wielki gracz GMO

Monsanto to jeden z wielkich koncernów rozdających karty na rynku chemii, biochemii i GMO. Spółka została założona w 1901 roku. W Polsce Monsanto jest obecne od lat siedemdziesiątych a od 1995 roku koncern reprezentuje Monstanto Polska Sp. z o.o.

Inni wielcy tego rynku to BASF, Bayer CropScience, Dow AgroSciences, DuPont, KWS i Syngenta.

Monsanto, którego dochód w samych USA szacowany jest w dziesiątkach miliardów dolarów odcisnął się kontrowersyjnym piętnem w ogólnoświatowej historii:


  • W latach trzydziestych Monsanto wyprodukowało, opatentowało a następnie zmonopolizowało rynek substancją stosowaną w przemyśle elektrochemicznym. PCB stosowano jako ciekłe izolatory w transformatorach i kondensatorach. 
  • W latach siedemdziesiątych zostały wycofane z użytkowania ze względu na działanie rakotwórcze. 
  • W latach czterdziestych opracowano DDT, którego producentem również było Monsanto. DDT to silny insektycyd, który obecnie nie jest stosowany w krajach rozwiniętych ale nadal stosuje się go do walki z komarami i malarią w krajach trzeciego świata. DDT pomimo przeciwników uznawane jest za środek, który w znacznie zredukował malarię na świecie. 
  • Agent Orange to nazwa herbicydu do niszczenia dżungli w Wietnamie. Tu z Monsano zatańczył sam Pentagon. W trakcie degradacji tej substancji wydzielają się szkodliwe dioksyny. Weterani wojny w Wietnamie próbują uzyskać odszkodowania za uszczerbek na swoim zdrowiu związany z Agentem Orange. 
  • Roundup to nazwa sprzedażowa glifosatu, silnego herbicydu, na który uodparniane są produkowane (GMO) przez koncern ziarna. Roundup był sprzedawany z informacją, iż ulega biodegradacji, co okazało się nieprawdą. Po przegranym przez koncern procesie na opakowaniach już nie ma tej informacji. 
  • Aspartam – Monsato po przejęciu dawnego producenta ma patent na ten kontrowersyjny słodzik 
  • Posilac – bydlęcy hormon wzrostu. Ze względu na swoją szkodliwość wycofany z UE 


Monsanto, podobnie do innych, wielkich koncernów podejrzewany jest o silne i skuteczne lobbowanie. Można powiedzieć, że to komercyjny duch czasów, gdzie firmy rozrastają się to tak potężnych rozmiarów, że mogą manipulować politykami. Nie sądzę aby to była jedyna branża, którą można posądzić o takie naciski. Raczej byłbym skłonny do posądzania, że cała polityka jest na skroś przesiąknięta wpływami różnych wielkich koncernów i doszukiwanie się zła jedynie w większej firmie biochemicznej jest dziecinadą. Przy dyskusji o GMO, wiedząc więcej i rozumiejąc więcej być może trudniej będzie zostać zmanipulowanym. Ze względu na charakter działalności kilku koncernów nie warto wylewać dziecka GMO z kąpielą. I tak w Polsce od lat uprawia się żywność GMO, niezależnie od tego czy spotyka się do ze społeczną akceptacją, czy też nie.

Polecam ciekawy artykuł przeciwniczki żywności GMO doc. dr hab. Katarzyny Lisowskiej "Świat według Monsanto"
Wikipedia o Monsanto,
Strona internetowa Monsanto Polska Sp. z o.o.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi

O Smoleńsku pisze doświadczony pilot - warto przeczytać

Przeczytałem na FB a nie chciałbym, aby ten wartościowy tekst autorstwa Pana Jerzego Grzędzielskiego gdzieś zaginął Doczekałem się pięknej, wolnej Polski. Nie chcę jej stracić, o katastrofie smoleńskiej mam prawo mówić. Poświęciłem lotnictwu niemal 50 lat, z czego jako kapitan w liniach lotniczych ponad 30. Przewiozłem bezpiecznie miliony pasażerów od Alaski po Australię, od Tokio i wyspę Guam na środku Pacyfiku po Amerykę Północną i Południową. W cywilizowanym świecie do kokpitu samolotu wiozącego VIP-ów nikt nie ma wstępu. Dam przykład: w 2013 roku pani kanclerz Merkel leciała ze swą świtą do Indii. Samolotu nie wpuszczono w przestrzeń powietrzną Iranu. Kapitan prawie dwie godziny krążył po stronie tureckiej, po uzyskaniu zgody poleciał dalej. Pani kanclerz dowiedziała się o tym siedem godzin po wylądowaniu. Proszę sobie wyobrazić naszą polityczną gawiedź. Pewnie kapitana wyrzucono by za burtę, a politycy sami wiedzieliby najlepiej co robić.