Przejdź do głównej zawartości

Unikamy mąki i cukru - placki z tuńczykiem

Szanuję opinię kształtowaną przez lobby zbożowo cukrowe jednak zamierzam dbać o swoje samopoczucie i pielęgnować zdrowie. Co oznacza, że jestem asertywny.
Asertywny - wyrażający swoje poglądy w jasny i otwarty sposób i dbający o jak najlepsze zaspokojenie swoich potrzeb, ale przy tym szanujący zdanie i potrzeby innych ludzi; domagający się respektowania swoich praw, ale nie kosztem innych. 
Słownik Języka Polskiego
Ponieważ jestem asertywny wyrażę prosto i otwarcie swoje przekonania. Jesteśmy zatruwani stężonymi cukrami. Skraca się jakość i długość naszego życia. Powiem otwarcie jeszcze coś, co fundamentaliści z obozu dr Kwaśniewskiego wiedzą od dawna - nie ma nic złego w tłuszczach.

Po takim wprowadzeniu postaram zachęcić Was do przygotowania dania o ograniczonej zawartości mąki.



Placki. 

Placki nie muszą mieć szczególnie precyzyjnej formuły i składu. Jak mamy jaja to już możemy robić placki. Jeśli mamy jaja i jogurt robi się jeszcze prościej. Do tego trochę soli, ja lubię też dorzucić troszkę granulowanego czosnku.
Czymś warto zagęścić placko ciasto. Doświadczalnie użyłem do tego mąki z ciecierzycy. Jeśli takiej nie macie, a to możliwe, to dowalcie otrębów będzie lepsza defekacja.
Otręby w dużej mierze nie zostaną strawione, bo układ pokarmowy człowieka nie daje sobie rady z błonnikiem. Ale dobrze pobudza to perystaltykę jelit, działa poniekąd oczyszczająco (uwaga bo lekarz za to może was znienawidzić! - cytat z reklamy)

Mieszamy jaja, jogurt - najbardziej lubię grecki bo pozostałe to jakieś żelowe cudactwa jogurtopodobne. Trochę soli, wsypujemy trochę otrębów. Tak przygotowane ciasto wylewany na patelnię, na w miarę głęboki tłuszcz, tak aby placek był do połowy swojej grubości zanurzony w tłuszczu.
A to dlaczego? Ano chodzi o przenikalność cieplną. Jak tłuszczu jest więcej na patelni to można utrzymać go w odpowiedniej, nie za wysokiej temperaturze. Dzięki temu się nie przypala i nie powstają tłuszcze trans. Głównie jednak się nie przypala. Za przypalanie tłuszczu grozi kara - ban w niebie kucharzy, totalna ekskuchnika. 
Smażymy aż się ładnie przyrumienią.

W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy jogurt na wierzch. Troszkę czosneczku, troszkę koperku, troszkę soli. Jeśli macie w ciągu paru godzin od posiłku spotkanie z jakimś wampirem (energetycznym) to ten czosnek sobie zastąpcie czymś pachnącym (może cząber?) albo wyeliminujcie.
Jak placki z obu stron są przyrumienione to wykładamy na talerz roboczy, nakładamy tuńczyka z puszki (taki w puszce zwykle jest tuńczykiem macerowanym w oleju słonecznikowym, rzadziej w oliwie z oliwek i tak jest dobry bo ryba to najlepsze źródło tłuszczu i białka).
Posypujemy tartym serem i zapiekamy przez kilka minut.
Teraz jogurcik, pomidorek (dla wyglądu i dla smaku)


No i smacznego.


Nie bójcie się doświadczeń w kuchni. Bójcie się cukru (syropu glukozowego też) i mąki pszennej. Kłamstwo węglowodanowe jest wszechobecne.

Dopisek z 11 listopada 2014

Bardzo przyjemnie się robi, gdy widać, że pomysł został nie tylko zrealizowany, został też sfotografowany, skonsumowany i pochwalony. Piotr B przystroił placki pietruszką (że sam na to nie wpadłem, a mam w doniczce)
 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi ...

motoryzacja: kasowanie inspekcji Vito 2 115

interesują nas dwa lewe przyciski M i 0 To będzie naprawdę krótka rada. Zmieniając olej w swoim Vito 115 z 2009 stanąłem przed problemem kasowania inspekcji olejowej. Tzn. wyzerowania licznika, który cyka do kolejnej zmiany oleju. Bardzo wygodna pomoc dla kierowcy. Nie muszę zaglądać pod maskę i patrzeć, co jest napisane na wiszącej na silniku tekturce. Mogę sobie jednym przyciskiem odczytać ile zostało kilometrów do wymiany oleju. Dodatkowo, jeśli już zbliża się czas wymiany komputer sygnałem dźwiękowym przypomina się. Tyle, że olej zmieniłem a komputer przy każdym włączeniu przypominał, że czas minął. Na forach internetowych, na zasadzie ctrl C, ctrl V są takie same rady. Włącz zapłon, naciśnij dwa razy przycisk z lewej strony M, wyłącz zapłon, naciśnij i trzymaj oraz włącz zapłon. Już mnie od tego palec bolał aż wreszcie znalazłem prawidłową kombinację dla mojego Vitka. Aby skasować inspekcję, czyli ustawić na kolejne 30 tysięcy km trzeba zrobić tak: 1.zapłon...

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.