Przejdź do głównej zawartości

O tym co będzie na nowej stronie Zdrowie.Es

Zrzucenie zbędnych kilogramów niezależnie od obranej drogi to kwestia utrzymania dyscypliny. Poniżej wybór niektórych, skutecznych metod, które nie wymagają specjalnych suplementów żywienia ani żadnych magicznych tricków. 

Bilans energetyczny jest jednym z najbardziej istotnych zagadnień modelowania swojej sylwetki. Diety zazwyczaj ograniczają ilość energii dostarczanej do organizmu w pożywieniu. Często traci się w ten sposób fundamentalną przyjemność życia - radość jedzenia. 


Przykręcenie kranu z kaloriami dostarczanymi do organizmu poniżej normalnego wydatku energii będzie powodować zużywanie zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Niekiedy jednak diety wyniszczają nie tylko tłuszcz ale również inne tkanki, co dalekie jest już od zachowań zdrowotnych. Dieta zyskała przez wiele lat znaczenie odmienne od pierwotnego. Dziś dieta kojarzy się z ubogim menu, które liczy kęsy, łyki, odziera odżywianie z wielu istotnych składników. 

Dieta, pełnym znaczeniu to całość zachowania, aktywności, wypoczynku oraz sposobu odżywania. To także nastawienie psychiczne. Można powiedzieć sposób uzyskania dobrostanu ciała i ducha. W takim pojęciu trzeba więc wziąć się nie tylko poważnie za menu ale także włączyć aktywność ruchową. Samą zmianą aktywności możemy również przekroczyć wydatek energetyczny ponad pochłaniane kalorie. To również będzie powodować ubytek tkanki tłuszczowej. Mało tego, ruch stosowany z rozsądkiem dostarczy bodźców do przebudowy aparatu ruchu, do regeneracji układu krwionośnego. 

Połączenie zdrowego odżywiania ze zdrową rekreacją ruchową jest już miażdżącym (tłuszcz) sukcesem. W ten sposób można szybko i skutecznie modelować swoje ciało, mając świadomość, że wzrasta też poziom naładowania akumulatora naszego zdrowia. Psychologia tycia i chudnięcia. Ujemny bilans energetyczny, czy to pomniejszona liczba kalorii wprowadzonych do układu pokarmowego, czy to zwiększony poprzez aktywność wydatek energii prowadzi pewną i prostą drogą do spalenia zgromadzonego tłuszczu. Ma jednak swoją złą stronę, która jest zmorą każdego odchudzania, to jest efekt jo-jo. 

Jo-jo to zabawka, która oddala się i przybliża do dłoni, zamieniając dwa rodzaje energii potencjalnej. 
 Jo-jo to również powrót do znienawidzonej, puszystej sylwetki niedługo po odstąpieniu od zdyscyplinowanego bilansu energetycznego. 

Jak to działa? Ciało człowieka czuje się oszukane i okradane. Zmniejszona ilość pożywienia oznacza zagrożenie. Ludzka świadomość jest ewolucyjnie świeżym tworem, reszta ciała ma za sobą całą, długą drogę formowania mechanizmów obronnych. Głód jak kontrolka w samochodzie, sygnalizuje zapotrzebowanie na pokarm. Jeśli uda nam się na jakiś czas ignorować, lub oszukiwać ten sygnał będziemy chudli. Ale organizm nam to zapamięta. Gdy tylko wrócą lepsze czasy odbuduje swoje zapasy, dla szeroko pojętego dobra. W tym pojęciu mieści się mądrość: zanim gruby schudnie to chudy umrze. 

Niestety cywilizacja zepchnęła człowieka na zakręt ewolucyjny. Zmysł smaku i węchu jest stale oszukiwany, wzrok dostarcza coraz silniejszych pokus. Przemysł generuje bogate w węglowodany produkty. Węglowodany są marzeniem normalnego organizmu, ale gdy jest ich tak dużo jak teraz, stanową wraz z tłuszczem dużo większe zagrożenie niż chudość chudego. Zanim gruby schudnie to umrze na choroby cywilizacyjne a chudy będzie się miał dobrze. Nie tylko chudy pożyje dłużej, pożyje w innej jakości.

Podoba się? Jeśli tak to więcej: 
o treningu aerobowym,
o treningu siłowym,

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi ...

motoryzacja: kasowanie inspekcji Vito 2 115

interesują nas dwa lewe przyciski M i 0 To będzie naprawdę krótka rada. Zmieniając olej w swoim Vito 115 z 2009 stanąłem przed problemem kasowania inspekcji olejowej. Tzn. wyzerowania licznika, który cyka do kolejnej zmiany oleju. Bardzo wygodna pomoc dla kierowcy. Nie muszę zaglądać pod maskę i patrzeć, co jest napisane na wiszącej na silniku tekturce. Mogę sobie jednym przyciskiem odczytać ile zostało kilometrów do wymiany oleju. Dodatkowo, jeśli już zbliża się czas wymiany komputer sygnałem dźwiękowym przypomina się. Tyle, że olej zmieniłem a komputer przy każdym włączeniu przypominał, że czas minął. Na forach internetowych, na zasadzie ctrl C, ctrl V są takie same rady. Włącz zapłon, naciśnij dwa razy przycisk z lewej strony M, wyłącz zapłon, naciśnij i trzymaj oraz włącz zapłon. Już mnie od tego palec bolał aż wreszcie znalazłem prawidłową kombinację dla mojego Vitka. Aby skasować inspekcję, czyli ustawić na kolejne 30 tysięcy km trzeba zrobić tak: 1.zapłon...

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.