Przejdź do głównej zawartości

Bo każdy lubi o sobie poczytać ;)

Zacząłem właśnie na blogu o kursach AFF opisywać studentów odwiedzających nasz hiszpański dom wczasowy. 
Nie mogę się nadziwić, że cały czas napływają osoby, które zaskakują swoim nieszablonowym sposobem bycia. 
Cieszy mnie zaś to, że dzięki każdemu z tych cudaków zawsze dzieje się coś ciekawego. To jak w serialu „Na Wspólnej” (chyba tak jak w tym serialu bo nie miałem okazji tego oglądać ale naprawdę wiele słyszałem i kolega kolegi oglądał) albo jak w „M jak ssij”. 

Nie zamierzam zachowywać jakiejkolwiek chronologii w opisach. Kto mi się przypomni tego postaram się go w paru słowach przybliżyć czytelnikom. Niech ludzie wzajemnie się poznają. Myślę, też że możliwość komentowania postów daje szansę na rozszerzenie opisów. 
Na razie pod klawiaturę wpadli:




Nie miejcie mi za złe czytając te teksty, że niektóre słowa są podlinkowane do stron o skokach. Wykorzystuję swoje teksty do tego aby łatwiej było znaleźć informacje o skokach w Hiszpanii. Pomysł jest bowiem dość świeży a wujek Gugel nie jest za rychliwy i za sprawiedliwy. Na marginesie, jeśli macie swoje strony internetowe i wizualnie oraz ideologicznie nie naruszałoby to Waszych zasad, to byłoby mi miło, gdybyście wstawili jakiś link to strony skokiwhiszpanii.pl 
Mam ci ja też ładniuśki banerek z uśmiechniętym Pawłem, który można wstawiać do woli.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi ...

motoryzacja: kasowanie inspekcji Vito 2 115

interesują nas dwa lewe przyciski M i 0 To będzie naprawdę krótka rada. Zmieniając olej w swoim Vito 115 z 2009 stanąłem przed problemem kasowania inspekcji olejowej. Tzn. wyzerowania licznika, który cyka do kolejnej zmiany oleju. Bardzo wygodna pomoc dla kierowcy. Nie muszę zaglądać pod maskę i patrzeć, co jest napisane na wiszącej na silniku tekturce. Mogę sobie jednym przyciskiem odczytać ile zostało kilometrów do wymiany oleju. Dodatkowo, jeśli już zbliża się czas wymiany komputer sygnałem dźwiękowym przypomina się. Tyle, że olej zmieniłem a komputer przy każdym włączeniu przypominał, że czas minął. Na forach internetowych, na zasadzie ctrl C, ctrl V są takie same rady. Włącz zapłon, naciśnij dwa razy przycisk z lewej strony M, wyłącz zapłon, naciśnij i trzymaj oraz włącz zapłon. Już mnie od tego palec bolał aż wreszcie znalazłem prawidłową kombinację dla mojego Vitka. Aby skasować inspekcję, czyli ustawić na kolejne 30 tysięcy km trzeba zrobić tak: 1.zapłon...

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.