Przejdź do głównej zawartości

Gotowanie: Gazpacho - chłodnik andaluzyjski


Gdy temperatury w cieniu oscylują wokół 30 stopni i podążają coraz wyżej do menu można śmiało dołączyć lokalny chłodnik, czyli gazpacho

Nie ma co kombinować z definicją, jeśli na znanej wszystkim Wikipedii zostało to już elegancko ubrane w słowa.


Gazpacho – hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji.
Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (jeśli nie ma czasu na jej schłodzenie, można dorzucić kostki lodu). Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Niegdyś składniki gazpacho krojone były ręcznie, obecnie zazwyczaj do ich rozdrobnienia używa się miksera. Do zupy często podaje się, umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (np. okruchy chleba, drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki czy orzechy), które można według uznania samemu dorzucać do zupy.
To w szklaneczce to nie sok pomidorowy
ale zimne gazpacho
Nie jest pewne skąd pochodzi nazwa zupy. Przyjmuje się, że może się ona wywodzić z łaciny – od słowa caspo, czyli "drobne kawałeczki" – lub arabskiego słowa oznaczającego rozmoczony chleb.

Jedną z popularniejszych odmian gazpacho jest odmiana andaluzyjska (gazpacho andaluz), oparta na pomidorach, najlepiej bardzo dojrzałych i miękkich, do których dodaje się zazwyczaj ocet, oliwę, czosnek, paprykę, zielony ogórek i chleb.
 
Niektóre inne odmiany gazpacho:
  • salmorejo cordobes (prowincja Cordoba) – oparte głównie na pomidorach, oprócz warzyw zawiera również szynkę i jajka, nie zawiera dodatku wody;
  • porra antequerana (prowincja Málaga)
  • gazpacho tostado – podawane na ciepło, zawiera dodatek pomarańczy lub soku pomarańczowego;
  • ajo blanco (wschodnia Andaluzja) – nie zawiera pomidorów, składa się m.in. z migdałów zmielonych z czosnkiem, oliwą i chlebem.
Nie za bardzo gazpacho pasuje mi jako zupa podawana na talerzu. Za to doskonale się może wkomponować jako warzywny, chłodny dodatek do posiłku. Bardzo skutecznie ożywia kubki smakowe i dobrze zgrywa się ze wszystkimi śródziemnomorskimi smakami.

Jeśli komuś potrzebne są proporcje, do samodzielnego przygotowania gazpacho, bo przykładowo nie ma obok hiszpańskich supermarketów to podaję taką propozycję:
4 duże pomidory, jedna słodka papryka, jeden duży ogórek, dwie łyżki oliwy, łyżka octu winnego, pół małej cebulki, ząbek czosnku, dwie szczypty soli, ciutka soku z cytryny.
Do miksera, zmiksować i podawać zimne, może być z kostkami lodu

Komentarze

  1. szukając przepis na moje pierwsze w życiu gazpacho znlazłam ten, szkoda że nie wcześniej bo w mojej zupie/napoju? wylądowały 2 cebule a było tak ostre jakbym dodała 10 ząbków czosnku!:) mieliłam blenderem niestety...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli wyszedł napój na katar ;)
      W dużych ilościach surowa cebula utrudnia trawienie i szuszyjapa po niej jest na maksa

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi

O Smoleńsku pisze doświadczony pilot - warto przeczytać

Przeczytałem na FB a nie chciałbym, aby ten wartościowy tekst autorstwa Pana Jerzego Grzędzielskiego gdzieś zaginął Doczekałem się pięknej, wolnej Polski. Nie chcę jej stracić, o katastrofie smoleńskiej mam prawo mówić. Poświęciłem lotnictwu niemal 50 lat, z czego jako kapitan w liniach lotniczych ponad 30. Przewiozłem bezpiecznie miliony pasażerów od Alaski po Australię, od Tokio i wyspę Guam na środku Pacyfiku po Amerykę Północną i Południową. W cywilizowanym świecie do kokpitu samolotu wiozącego VIP-ów nikt nie ma wstępu. Dam przykład: w 2013 roku pani kanclerz Merkel leciała ze swą świtą do Indii. Samolotu nie wpuszczono w przestrzeń powietrzną Iranu. Kapitan prawie dwie godziny krążył po stronie tureckiej, po uzyskaniu zgody poleciał dalej. Pani kanclerz dowiedziała się o tym siedem godzin po wylądowaniu. Proszę sobie wyobrazić naszą polityczną gawiedź. Pewnie kapitana wyrzucono by za burtę, a politycy sami wiedzieliby najlepiej co robić.