![]() |
Ciecierzyca to postawa hummusu |
Specjalnie na zamówienie Moniki. Mówię tu o humusie 3 generacji, który w bazie Atmosfery schodzi lekko, łatwo i przyjemnie.
Hummus to potrawa pochodząca z Libanu, bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Głównym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, obowiązkowo musi być w nim również czosnek. Reszta wydaje się być swobodną fantazją kulinarnego twórcy.
Jeśli chodzi o hummus 3g to nie zabrakło w nim typowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Prosty w przygotowaniu i smaczny.
Najdłużej schodzi gotowanie ciecierzycy, jest upiardliwa do granic możliwości. Trzeba przeczekać kilka godzin albo namoczyć ja przez całą noc.
Po ugotowaniu powinna mieć konsystencję miękkiego grochu, rozgotować ją raczej trudno.
Gdy ją ugotujemy, wrzucamy do robota kuchennego.
Na duży kubek (tak pod 0,5 litra) ciecierzycy dodajemy 2-3 ząbki czosnku, pół szklanki oliwy z oliwek, dosalamy solą lub sosem sojowym, a dolewanym mlekiem regulujemy gęstość. Polecam dodać curry, dzięki temu (i dzięki czosnkowi) hummus jest w miarę stabilny.
Ma powstać luźna, jednolita pasta o konsystencji nieco gęstszej niż musztarda.
Jeśli nie zjemy hummusu na raz, warto go pasteryzować.
Podawać można normalnie do obiadu jako uzupełnienie talerza. Fajnie smakuje z grillowanymi potrawami, dobrze wchodzi z pieczywem zamiast masła.
Komentarze
Prześlij komentarz