Przejdź do głównej zawartości

40 lat

Kolejny dzień mojego życia.

Wspaniały tak jak i większość jego protoplastów. Szczególny, bo w świecie liczb oparł się o 40.
Gdy byłem młodzikiem ten wiek trącił mi wapnem. Teraz mogę powiedzieć, że mam inne spojrzenie. Automanipulacja? Może faktycznie trącę wapnem, bo już mam taki przeważający kolor włosów.

Nie wiem jak statystycznie czuje się czterdziestolatek. Jeśli tak jak ja, to cóż to za wyjątkowa chwila?
Gdy z przodu pojawiła się trójka, zaczęło się bardziej świadome, bardziej smaczne życie. 
Co powiedzieć teraz? Jest git!
Jeśli jakiś młodzian zaszedł w sieci na tego bloga, to niech zapamięta, że w dzisiejszych czasach data produkcji zupełnie nieliniowo przedstawia możliwości modelu.
Jakieś dwie dekady temu ;)

W tym statystycznym dniu dziękuję wszystkim, których spotkałem na swojej drodze. Zarówno tym, którzy psuli mi humor jak i tym, dzięki którym było mi przyjemniej.
Tym, co psuli mi humor życzę, aby przeżyli lustrzane wrażenia.
Tym, co dawali mi w moim subiektywnym odczuciu dobra, życzę aby przeżyli lustrzane wrażenia.

Mam kochającą i kochaną rodzinę. Choć dystans nie jest pomocnikiem i szkoda, że jestem tak daleko od swojej mamy. 
Mam wokoło wspaniałych ludzi, którzy przynoszą najświeższą i najdoskonalszą formę wiedzy o życiu.
Mam zdrowie i słońce. Mam emocje i tempo. Mam smak i szanse. Mam niemal wszystko.

Czterdzieści lat. W toku świadomego życia. Czterdzieści lat - przebiśniegi wspomnień.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi

motoryzacja: kasowanie inspekcji Vito 2 115

interesują nas dwa lewe przyciski M i 0 To będzie naprawdę krótka rada. Zmieniając olej w swoim Vito 115 z 2009 stanąłem przed problemem kasowania inspekcji olejowej. Tzn. wyzerowania licznika, który cyka do kolejnej zmiany oleju. Bardzo wygodna pomoc dla kierowcy. Nie muszę zaglądać pod maskę i patrzeć, co jest napisane na wiszącej na silniku tekturce. Mogę sobie jednym przyciskiem odczytać ile zostało kilometrów do wymiany oleju. Dodatkowo, jeśli już zbliża się czas wymiany komputer sygnałem dźwiękowym przypomina się. Tyle, że olej zmieniłem a komputer przy każdym włączeniu przypominał, że czas minął. Na forach internetowych, na zasadzie ctrl C, ctrl V są takie same rady. Włącz zapłon, naciśnij dwa razy przycisk z lewej strony M, wyłącz zapłon, naciśnij i trzymaj oraz włącz zapłon. Już mnie od tego palec bolał aż wreszcie znalazłem prawidłową kombinację dla mojego Vitka. Aby skasować inspekcję, czyli ustawić na kolejne 30 tysięcy km trzeba zrobić tak: 1.zapłon