Przejdź do głównej zawartości

Wątróbka jagnięca z pieczarkami

Dziś kolejny prościutki przepis.


Wątróbka jagnięca z pieczarkami, cebulką, duszona w czerwonym winie.

Mamy wątróbkę to git. Nie mamy no to trzeba ją jakoś zastąpić. Może wątróbką cielęcą, może z indyka. Te z kurczaków to niestety jest chłam, bo na szybko skarmiany drób ma liche wątroby.
Wątroba wieprzowa też jest niestety styrana, bo świnia nie jest elegancko karmiona.

Wątróbkę pokroić należy w niewielkie kawałki. Wątróbkę solimy i pieprzymy zgodnie z gustem. Na łyżce oliwy virgen (czyli drugie tłoczenie) albo oleju z pestek winogron, ostatecznie na oleju słonecznikowym smażymy wątróbkę tak, aby się przyrumieniła. Przy ciemnym kolorze tych podrobów, można by raczej powiedzieć bardziej przybrązowiła.

W tym że czasie dużą cebulę kroimy na półtalarki i dorzucamy do wątróbki. Rozdrobnione pieczarki (lub ich wersja leniuchowa, konserwowa) lądują na patelni. Doprawiamy to ulubionymi przyprawami - ja lubię słodką paprykę i sos sojowy, dajemy coś do zapachu - listki laurowe. Wlewamy szklankę wina czerwonego, wytrawnego i zakrywamy przykrywką.

Dusimy na spokojnym ogniu godzinę aż się cebulka rozciapcia. Wyciągamy listki laurowe. Dolewamy nieco mleka aby zabielić sos. Mieszamy i mamy główny składnik gotowy.

Do tego można ugotować ciecierzycę (ale to pół dnia namaczania i ze 2 godziny gotowania), można ugotować ryż dziki - to chyba dobry pomysł.
Jeśli jednak żołądek nie jest rozciągnięty to nie ma co go napychać tymi zapychaczami. Wystarczy wątróbka i jakieś świeże warzywa.

Liść bazylii bardzo fajnie zmąci węch prze pierwszym kęsem. Oczywiście do takiego mięska walnąć należy lampeczkę wina czerwonego wytrawnego, lub półwytrawnego.

Składniki na 2 - 3 osoby

  • 500g wątróbki jagnięcej,
  • 1 duża cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • łyżka oliwy,
  • dwie ruskie szczypty soli,
  • kilka listów laurowych,
  • czarny pieprz mielony,
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
  • inne pachnące przyprawy (wg gustu),
  • szklanka wina czerwonego, wytrawnego,
  • ćwierć szklanki mleka
Nie da się tego dania spieprzyć ;) 
Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi ...

motoryzacja: kasowanie inspekcji Vito 2 115

interesują nas dwa lewe przyciski M i 0 To będzie naprawdę krótka rada. Zmieniając olej w swoim Vito 115 z 2009 stanąłem przed problemem kasowania inspekcji olejowej. Tzn. wyzerowania licznika, który cyka do kolejnej zmiany oleju. Bardzo wygodna pomoc dla kierowcy. Nie muszę zaglądać pod maskę i patrzeć, co jest napisane na wiszącej na silniku tekturce. Mogę sobie jednym przyciskiem odczytać ile zostało kilometrów do wymiany oleju. Dodatkowo, jeśli już zbliża się czas wymiany komputer sygnałem dźwiękowym przypomina się. Tyle, że olej zmieniłem a komputer przy każdym włączeniu przypominał, że czas minął. Na forach internetowych, na zasadzie ctrl C, ctrl V są takie same rady. Włącz zapłon, naciśnij dwa razy przycisk z lewej strony M, wyłącz zapłon, naciśnij i trzymaj oraz włącz zapłon. Już mnie od tego palec bolał aż wreszcie znalazłem prawidłową kombinację dla mojego Vitka. Aby skasować inspekcję, czyli ustawić na kolejne 30 tysięcy km trzeba zrobić tak: 1.zapłon...

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.