Przejdź do głównej zawartości

O przyjaźni, która schodzi na psy

Każde słowo to skorupka, która zawiera lepiej lub gorzej doprecyzowane informacje. Myślimy coraz bardziej słowami.
Gdy kogoś poznajemy i sprawia nam przyjemność przebywanie, rozmawianie i włączenie tej osoby jako dodatkowej pary uszu i oczu - zaczynamy szufladkować.
Trzeba nazwać tego kogoś np przyjacielem.
I tu zaczyna się tortura.

Dlaczego? Bo banda baranów zrobiła z tego pojęcia coś nie do pojęcia. Nie urodził się i nie urodzi się nikt, kto będzie w stanie sprostać oczekiwaniom przyporządkowanym do określenia "przyjaciel".
Oczywiście, jeśli chodzi o ludzi.
Ludzie będą wredni, będą zmienni, będą zawistni, chciwi, zdradliwi. No tak, bo takie są mroczne cechy ludzkiego charakteru. Każdy je ma w sobie, nie wiedzieć czemu PRZYJACIEL ma ich nie mieć?

Porzućcie więc nadzieje, aby zostać czyimś przyjacielem. Nie da się. Zanim by się to spełniło to aniołowie porwali by was do nieba, aby mieć wzór na zajęcia lekcyjne dla małych aniołków.

Ale co innego pies.

Ta stadna istota, która przysparza majątki dla hodowców, dla producentów karmy, lekarstw, gadżetów itp itd jest podobno idealnym przyjacielem.
Dlaczego?
Bo jest wierna, bo jest zależna.
Człowiek, który poszukuje wyznawców i wiernych będzie mieć problem z relacjami opartymi na wzajemnym szacunku.

Każdy z nas ma kilkadziesiąt lat aktywnego życia w pakiecie. Poszukiwanie idealnych ludzi i posiłkowanie się relacjami z przedstawicielami innego gatunku - to słaby pomysł.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gotowanie: Placki ziemniaczane i indukcja magnetyczna

Smażenie placków ziemniaczanych, można śmiało stwierdzić, spotyka się ze społecznym potępieniem. Ze względu na tłuszcz no i na same ziemniaki, od których nazwa placka się wywodzi. Faktycznie nawet używanie dobrej patelni nie pomaga, bo chłoną one to na czym są smażone jak gąbka. Wziąwszy do ręki takiego placka (już lekko ostudzonego) można z niego z pół kieliszka łoju wycisnąć. Zbyszko z Bogdańca prawdopodobnie wycisnął by cały kieliszek co i tak nie byłoby w stanie dorównać wynikom Chucka Norrisa w tej materii. Po co jest tłuszcz? Tłuszcz w potrawie jest nośnikiem zapachu i niektórych smaków. To w nim rozpuszczone są estry, które nadają potrawom unikalny smak. Podczas obróbki termicznej przenoszą ciepło z powierzchni patelni, są takim wymiennikiem ciepła. Smażenie placka jest więc dużo szybsze niż gdybyśmy chcieli zrobić go na sucho. Zresztą dlatego tak popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu. Można szybko przygotować potrawę. Smażenie na głębokim tłuszczu, choć brzmi ...

motoryzacja: kasowanie inspekcji Vito 2 115

interesują nas dwa lewe przyciski M i 0 To będzie naprawdę krótka rada. Zmieniając olej w swoim Vito 115 z 2009 stanąłem przed problemem kasowania inspekcji olejowej. Tzn. wyzerowania licznika, który cyka do kolejnej zmiany oleju. Bardzo wygodna pomoc dla kierowcy. Nie muszę zaglądać pod maskę i patrzeć, co jest napisane na wiszącej na silniku tekturce. Mogę sobie jednym przyciskiem odczytać ile zostało kilometrów do wymiany oleju. Dodatkowo, jeśli już zbliża się czas wymiany komputer sygnałem dźwiękowym przypomina się. Tyle, że olej zmieniłem a komputer przy każdym włączeniu przypominał, że czas minął. Na forach internetowych, na zasadzie ctrl C, ctrl V są takie same rady. Włącz zapłon, naciśnij dwa razy przycisk z lewej strony M, wyłącz zapłon, naciśnij i trzymaj oraz włącz zapłon. Już mnie od tego palec bolał aż wreszcie znalazłem prawidłową kombinację dla mojego Vitka. Aby skasować inspekcję, czyli ustawić na kolejne 30 tysięcy km trzeba zrobić tak: 1.zapłon...

Jak działa lodówka turystyczna

Już kiedy mieliśmy z Ulą naszą przyczepę kempingową męczyło mnie jak, do diaska, działa lodówka zasilana gazem. W tych sprytnych urządzeniach możemy sobie wybierać, czy chcemy zasilać je prądem stałym o napięciu 12 V, zmiennym 230 albo gazem.  Przy przełączeniu na gaz trzeba było zapalić płomyk, który w mały okienku wewnątrz lodówki stanowił dobry znak początku schładzania.